fredag 23 maj 2014

Reflektion av bildanalys

Under ett par veckor har vi arbetat med bildanalys, hur man kan göra en analys av en bild och vilka olika budskap samt känslor bilder kan ge oss.
Bilderna som vi har sett och diskuterat har på olika sätt påverkat oss, vissa blir man irriterad över och rent av illamående av. Andra bilder kan både vara roliga och få en att känna sig glad.
Bilder har i alla tider varit menade att sända signaler till oss som oskådare, budskap som konstnären ville förmedla och som reklambyråerna idag vill förmedla till oss.
Det är intressant att titta på olika bilder och se vilka symboler man hittar, som t.ex. de symboler jag hittade i min egna bild, Napoleon vid Saint-Bernard pass.
Handen som pekar är en symbol för att en härförare vet var han ska, uniformen är en symbol för krig men också makt.
Sådana symboler finns i många gamla verk av kungar, men idag har reklam en stor påverkan på våra liv. Reklamen är gjord för att locka oss att köpa och detta utnyttjas av företagen. den reklam jag valde kom ifrån ett av världens största och bäst säljande först-person spel, Battlefield. Denna bilden är gjord för att locka till sig spel användare att köpa det nya spelet. Då används färg och bildens uppbyggnad för att få oss att känna att vi är inne i bilden m.m.
Bilder har många olika innebörder och är riktigt intressant att hitta dessa symboler för att se hur man kan tolka bilden. Är den verklighetstrogen? Är den menad för att sälja? Eller är den gjord för att få oss att reagera?
Att kunna tolka bilder är något våra barn måste kunna för att kunna tolka all den information som de får från  sociala medier och reklam. Men jag tycker att vi vuxna måste också vara medvetna om vad barnen spelar t.ex.. det ingår i barnens kultur och vi måste kunna analysera dessa bilder lika väl som reklam. Barn måste kunna se vilka budskap som finns i spelen. Det är fortfarande allvar att skjuta och kriga fast det bara händer i ett spel. Spelen är ändå väldigt verkliga och man måste kunna hantera det man ser, kunna se budskapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar